Ekonomi

Zantac kanser iddiası davası Chicago’da başlıyor

Chicago’da mide ekşimesi ilacı Zantac’ın kansere yol açtığı iddialarını ele alan ilk dava bu hafta başladı. Dava, Cook County Bölge Mahkemesi Yargıcı Daniel Trevino’nun gözetiminde Salı günü jüri seçimi ile başladı. Avukatların açılış konuşmalarının kısa bir süre sonra yapılması bekleniyor.

Davanın davacısı 89 yaşında bir Illinois sakini olan Angela Valadez, 1995-2014 yılları arasında reçetesiz satılan Zantac ve jenerik muadillerini kullanmasının kolorektal kansere yakalanmasına yol açtığını iddia ediyor. Valadez, diğer davacılarla birlikte, ilacın etken maddesi olan ranitidinin zamanla kansere neden olduğu bilinen bir madde olan N-nitrosodimetilamine (NDMA) dönüşebileceğini iddia ediyor.

Valadez’in avukatı Ashley Keller, müvekkilinin davasını mahkemede sunma fırsatını elde etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Valadez’in davası, GlaxoSmithKline (GSK) ve NYSE:PFE (NYSE:PFE) ve NASDAQ:SNY’nin yanı sıra Boehringer Ingelheim’ın da aralarında bulunduğu diğer ilaç şirketlerine karşı açılan on binlerce davadan biri. Bu dava, Zantac ile bağlantılı kanser iddialarının ilk kez jüri tarafından değerlendirilmesini sağlaması açısından önem taşıyor; daha önceki davalar ya anlaşmayla sonuçlanmış ya da reddedilmişti.

Diğer şirketlerin uzlaşmaya varmasının ardından bu davanın tek sanığı olan GSK, Zantac’ın kansere neden olmadığını ve normal koşullar altında önemli düzeyde NDMA içermediğini belirterek iddiaları sürekli olarak reddetmiştir. GSK, “Gerçeklere ve bilime dayalı pozisyonumuza güveniyoruz ve davada davamızı sunmak için sabırsızlanıyoruz” yorumunda bulundu.

İlk olarak 1983 yılında onaylanan Zantac, 1988 yılına kadar dünyanın en çok satan ilacı olarak öne çıkmış ve yıllık satışları 1 milyar doları aşmıştır. Başlangıçta GSK’nın selefi tarafından pazarlanmış ve daha sonra şu anda davaya dahil olan diğer şirketlere satılmıştır.

2020 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi, ilaçta NDMA tespit ettikten sonra Zantac ve jenerik versiyonlarının piyasadan kaldırılmasını talep etti. Bu durum hem federal hem de eyalet mahkemelerinde dava akınına yol açtı. Davalılar için önemli bir zafer, 2022 yılında Florida’daki bir federal yargıcın, davacıların uzman tanıklarının Zantac’ın kansere neden olabileceği yönündeki görüşlerinin bilimsel desteğini sorgulayarak yaklaşık 50.000 talebi reddetmesiyle gerçekleşti.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Reddedilen federal davalardaki bazı davacılar Atlanta, Georgia’daki 11. ABD Temyiz Mahkemesi’ne başvururken, bir başka yargıç da Delaware eyalet mahkemesinde görülen yaklaşık 72.000 davada bilirkişi ifadesinin kabul edilebilirliğini görüşmektedir.

Delaware’de Sanofi aleyhine açılan yaklaşık 4.000 eyalet mahkemesi davası ve duruşma eşiğindeki münferit davalar da dahil olmak üzere bazı davalar karara bağlandı. Ancak Pfizer ve Boehringer Ingelheim herhangi bir büyük ölçekli uzlaşma açıklamamıştır.

Şu anda piyasada bulunan Zantac’ın yeniden formüle edilmiş bir versiyonu farklı bir aktif bileşen içeriyor ve ranitidin içermiyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu